Virmundt in de Brug

In de Brug, huis-aan-huis bezorgd in Amsterdam Oost en omstreken een interview over Virmundt:

De kiekjes die architect Harvey Otten op zijn telefoon laat zien, kunnen bijna niet meer verschillen. Foto´s van zijn zelfbouwhuis op Centrumeiland op IJburg. Een hedendaagse drie-in-één woning met opvallende aluminium kozijnen. En dan, als uit een andere wereld, zijn geboortedorp in Noord-Brabant. Het historische Gemert waar de geschiedenis op straat ligt. ‘Vanuit mijn slaapkamer aan het Ridderplein keek ik uit op een veertiende-eeuws kasteel, zegt Otten. ‘Pas veel later realiseerde ik me hoe bijzonder dat was’.
Deze maand publiceerde Otten zijn historische roman Virmundt over een van de bewoners van dat kasteel, de ridder Ambrosius van Virmundt († 1684).

Wie was Ambrosius van Virmundt?
‘Hij was ridder in de Duitse orde, en een van de laatste ridders van ons grondgebied. Hij kwam uit een vooraanstaande Zuid-Nederlandse familie. Zijn vader vocht in de Dertigjarige oorlog, zijn broer was diplomaat voor Duitse vorsten en zijn zus werd bijna heilig verklaard door paus Alexander VIII.’
‘In de zeventiende eeuw waren er grote spanningen tussen katholieken en protestanten en ook de Ottomanen rukten op,’ vertelt Otten ‘De invloedsfeer van het katholicisme in Europa leek steeds verder af te nemen. Ambrosius van Virmundt verzette zich tegen de neergang van het katholieke geloof. Hij reisde hiervoor stad en land af en deed onder meer Keulen, Brussel, Rome en Wenen aan. De laatste jaren van zijn leven bracht hij door in het kasteel in Gemert. Uiteindelijk kreeg hij het voor elkaar dat in zijn Brabantse vorstendom vrijheid van godsdienst heerste voor zowel protestanten als katholieken.’

Otten verdiepte zich uitgebreid in het levensverhaal van de ridder en de tijd waarin hij leefde. Toch is Virmundt geen exacte weergave van de werkelijkheid maar een historische roman. ‘Het lukt niet het  gehele levensverhaal van de ridder te achterhalen. Ik heb het daarom aangevuld zoals ik denk dat het gebeurt is´.

‘Over de historie van een kasteel als het Muiderslot is veel geschreven. Maar over de geschiedenis van het zuiden van ons land is veel minder bekend. Het is tijd dat deze verhalen ook deel worden van ons collectieve geheugen.’Heeft iemand die zo van geschiedenis houdt het wel naar zijn zin op het recent aangelegde Centrumeiland?
‘Natuurlijk, ik ben architect en houd van moderne gebouwen en de mogelijkheden die dit niemandsland brengt. IJburg mist misschien de historie van een dorp als Gemert, maar het krijgt straks ook een gelaagde geschiedenis. Middeleeuwse kastelen waren in hun tijd splinternieuw. Particuliere bouwers en corporaties brengen een eigen verhaal naar de buurt. Sommige gebouwen zullen in de loop van de tijd verdwijnen, andere blijven staan. De tijd zal zijn werk doen.

Gepubliceerd door